Technikai háttér

A SIKER TECHNIKAI HÁTTERE: Fejlesztések minden évben

 

A Hejőpapi III. bányában használt technológiák, a berendezések műszaki színvonala az elmúlt évtizedben folyamatosan, az országban lévő bányavállalkozások fejlődési ütemét messze meghaladóan javult.


A bánya megnyitásakor először egy vedersoros parti kotró szolgálta ki az egyre növekvő igényeket, majd 2005-ben ezt lecseréltük az első úszókotróra, amelyet 2007-ben egy még nagyobb kapacitású és a legmodernebb technikát felvonultató újabb úszókotró váltott fel. A folyamatos fejlesztések és beruházások eredményeként 2008-ban új osztályozóberendezés állt üzembe a régi helyett, s ezzel már abban az időben is – bár forgalom tekintetében Kelet-Magyarországon „csak” a második legnagyobb bányáról volt szó – a legmodernebb technikával működő ilyen jellegű vállalkozássá nőtte ki magát a Hejőpapi III. kavicsbánya.


A fejlesztések azonban ezzel nem álltak le; a következő néhány évben az úszó- és partiszalagok, valamint a forgalom folyamatos növekedésével párhuzamosan a rakodóeszközök számának növelése következett. A megnövekedett forgalom szükségessé tette újabb hídmérleg beszerzését is, biztosítva azt, hogy a mérlegeléskor a két sáv biztosításával a minimálisra csökkentsük a szállítók várakozási idejét.


A kiszolgálás javítását célzó beruházások után 2012-ben a fejlesztés célkeresztjébe újra a minőség és a kapacitás növelése került: a mosott, osztályozott anyagok iránt megnövekedett igényt egy vizes előosztályozónak a rendszerbe illesztésével láttuk megoldottnak biztosítani.


Szintén a 2012-es év történése volt, hogy a Hejőpapi I. kavicsbánya (volt Holcim-bánya) megvásárlásával a főbb kitermelőeszközöket (úszókotró és osztályozó) megdupláztuk, így mostanra kizárható olyan meghibásodás lehetősége, amely – akár csak rövid időre is – teljes termelés-leállással fenyegethetne. Bár a Hejőpapi I. bánya gépparkja jelentősen idősebb a Hejőpapi III. bányában alkalmazott gépeknél, a korábbi multinacionális cég tulajdonosi szemléletének köszönhetően rendkívül jól karbantartott, és az elmúlt évtizedben szinte teljesen felújított gépek végzik a betonüzemek számára is megfelelő minőségű anyag kitermelését és osztályozását.


A bányáinkban felvonultatott technológia nem csak a kitűnő minőség előállítását eredményezi, de három műszakos munkarendben akár napi 12-17.000 tonna termék kitermelését is lehetővé teszi. (Viszonyításképpen: ez a napi termelési mennyiség meghaladja egy jó forgalmú építőanyag-kereskedés vagy betonüzem egész éves anyagigényét!)


A kitermelésen és osztályozáson túli tevékenységek is kevés üzemórás, modern gépekkel, és a legfrissebb technikákat felvonultató eszközökkel folynak, beleértve nem csak a rakodást, de még a mérlegelést és a járműforgalom nyilvántartását is. (A Hejőpapi III. bányában alkalmazott gépek áltag-életkora nem éri el a 4 évet, és a legrégebbi eszköz sem idősebb 6 évesnél!) 


Webdesign, fejlesztés: DynamicSoft Design