Környezeti adottságok

Környezeti adottságok

 

Annak hátterében, hogy a Hejőpapi III. kavicsbánya, és a vele szomszédos Hejőpapi I. kavicsbánya kiemelkedően jó minőségű, és a szabványban meghatározott követelményeknek maximálisan megfelelő anyagfajtákat kínál – a fejlett kitermelő- és osztályozótechnológián kívül – az áll, hogy az ős-Sajó, -Hernád és -Bódva folyók által szállított hordalék lerakási területén – ahol az Argon-Ker Kft. által működtetett bányák is találhatók – alakult ki az Alföld egyik, talán minden tekintetben tökéletes hordalékkúpja. Itt nagy mennyiségben – helyenként akár 40-60 méteres összvastagságban – található kavics, csekély (3-5 méter közötti) felszín alatti mélységben. A bányák kedvező fekvése abban is megmutatkozik, hogy a Miskolc környéki előforduláson belül a délebbi bányákként már nem pusztán kavics, de számottevő mennyiségű homok kitermelése is lehetséges.


Ez a természetesen kialakult, jó tulajdonságokkal rendelkező anyag, és a modern technikák alkalmazása együttesen lehetőséget nyújt arra, hogy a Hejőpapi III. és a Hejőpapi I. kavicsbányák a legkülönbözőbb anyagigényeket is megfelelő mennyiségben és minőségben elégítsék ki.


És a kedvező fekvés nem csak a múltra vonatkozik: a két szomszédos bánya az M3-M30 autópályák elágazásához legközelebbi kijáratnál található, így könnyű, végig szilárd burkolatú, településeket elkerülő utakon való megközelíthetőségük miatt különösen kedveltek a fuvarozók körében.

Webdesign, fejlesztés: DynamicSoft Design